Comandă telefonic 0734 939 393 Contul meuDespre noiContact
MeniuCăutare
Sănătate

Cum întreținem sănătatea sistemului respirator

Plămânii și sistemul respirator au nevoie tot timpul de atenția noastră, dar noi ne concentrăm asupra lor doar când nu funcționează bine. Află cum întreții sănătatea sistemului respirator.

Calitatea slabă a aerului, alergenii și agenții patogeni afectează în mod negativ sănătatea sistemului respirator. Dar sistemul imunitar și cel respirator sunt necesare pentru a aduce oxigen în celule, pentru a opri intrarea agenților patogeni, a vindeca, a repara și a preveni bolile și deteriorarea organismului.

De ce e important sistemul respirator

Sistemul respirator este compus dintr-o serie de organe responsabile pentru preluarea oxigenului și expulzarea dioxidului de carbon (deșeuri celulare). Organele cele mai importante ale sistemului respirator sunt plămânii, care funcționează împreună cu sistemul circulator în ansamblu pentru a pompa sânge bogat în oxigen către toate celulele corpului. Sângele colectează tot dioxidul de carbon (deșeurile celulare) și îl transportă înapoi la plămâni pentru a fi eliminat din corp atunci când expiri.

Suntem atât de dependenți de sănătatea sistemului respirator, încât după aproximativ cinci minute fără oxigen, celulele creierului nostru încep să moară. Acum gândește-te la ultima răceală sau gripă și la modul în care ți-a afectat respirația. Amplifică această experiență de zece ori sau mai mult și este posibil să afli cu ce se confruntă în fiecare zi o persoană cu astm, bronșită cronică, emfizem sau BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică). Amplifică această experiență și mai mult și este posibil să vezi cum ar putea fi coronavirusul pentru unii oameni.

Cum întreții sănătatea sistemului respirator

Sănătatea plămânilor și a sistemului respirator contează nu numai pentru a ajuta la prevenirea bolilor cronice, ci pentru a reduce severitatea infecțiilor virale și bacteriene. Plămânii, la fel ca și celelalte organe, articulații și părți ale corpului, îmbătrânesc și își pot pierde puterea, ceea ce îngreunează respirația. Deși nu există un remediu imbatabil împotriva îmbătrânirii, există modalități de a întări și a proteja plămânii. Cele mai evidente modalități să întreții sănătatea sistemului respirator sunt să încetezi fumatul și să creșți debitul cardiovascular prin exerciții fizice suficient de viguroase pentru a provoca o creștere a ritmului cardiac. Exercițiile cardio îți forțează plămânii să lucreze mai mult. Astfel, extinzi diafragma și să creșți eficiența pulmonară.

Cum protejezi plămânii

Alte modalități mai puțin evidente de a proteja plămânii sunt reducerea poluanților prin folosirea purificatoarelor de aer în camera în care locuiești sau lucrezi. Păstrează-ți casa curată și fără praf. Caută zone în care mucegaiul poate crește și utilizează produse de curățare naturale pentru a-l elimina. Evită odorizantele sintetice și lumânările parfumate care te pot expune la substanțe chimice, cum ar fi formaldehida și benzenul. În schimb, utilizează un difuzor de aromoterapie și uleiuri esențiale pentru a parfuma mai natural aerul.
Respiră adânc pe tot parcursul zilei. Alege să ai o dietă sănătoasă. Te pot ajuta și exercițiile de respirație.

De exemplu, pe măsură ce inspiri, numără 1-2-3-4. Fă o mică pauză. Apoi, pe măsură ce expiri, numără 1-2-3-4-5-6-7-8.Știai că inspiri de peste 20.000 de ori pe zi?

Cum întreții sănătatea sistemului respirator cu suplimente naturale

Persoanele cu tulburări pulmonare existente pot beneficia de vitamine și suplimente care ajută la promovarea reparării țesuturilor pulmonare, reduc deteriorarea ulterioară și ajută la eliminarea mucusului. Suplimentele precum N-acetilcisteina, semințele de schinduf, lumânărica, ghimbirul și ciuperca Reishi sunt câteva dintre suplimentele alimentare și plante pentru promovarea sănătății pulmonare.
N-acetilcisteina (NAC) este un antioxidant care reduce inflamația și protejează plămânii de daune. NAC crește, de asemenea, producția de glutation, care este un detoxifiant puternic pentru plămâni. Proprietățile mucolitice ale NAC susțin plămânii, ajută la subțierea mucusului, facilitând expulzarea lui.

Schinduful, antispastic

Schinduful este folosit pentru reducerea problemelor digestive sau pentru creșterea producției de lapte în timpul alăptării. Este, de asemenea, cercetat pentru îmbunătățirea funcției pulmonare. Schinduful contribuie la reducerea inflamației interne și produce un efect antispastic asupra plămânilor. Semințele de schinduf conțin o gamă largă de compuși utili pentru sistemul respirator, care ajută la eliminarea mucoaselor din plămâni.

Planta care calmează tusea

 

Lumânărica (Verbascum thapsus)  este bogată în mucilagiu, care are proprietăți expectorante liniștitoare și relaxante. Este utilă în cazurile în care apare mucus greu de îndepărtat. Preparatele din flori de lumânărică au acţiune emolientă şi expectorantă. Fluidifică secrețiile bronhice.  Se pare că are şi acţiune antivirală asupra anumitor tulpini gripale de tipul A şi B. Planta este recomandată în stările inflamatorii ale căilor respiratorii. Este adjuvant în tuse, guturai, congestii ale aparatului respirator, expectorant. Se face infuzie dintr-o lingură de flori la o cană cu apă (sau două linguri de flori și frunze). Se beau două-trei căni pe zi, îndulcite cu miere. Decoctul se prepară dintr-o jumătate de linguriță de plantă la o cană cu apă. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute. Se lasă 10 minute înainte de a-l strecura. Nu prezintă contraindicații. Nu s-au semnalat nici efecte secundare. 

Ghimbirul protejează căile respiratorii

 

Ghimbirul ajută la deschiderea căilor respiratorii. Relaxează semnificativ spasmele. Îmbunătățește sănătatea sistemului respirator în astm și boli pulmonare cronice. De asemenea, reduce inflamația plămânilor și ajută la descompunerea mucusului. În plus, stimulează sistemul imunitar. Este folosit și ca tratament pentru răceală și gripă, dar poate fi luat și preventiv în sezonul rece sau în caz de epidemii. Pentru că provoacă transpirația, poate fi de folos și atunci când ai o febră ușoară.

Dacă ai răcit deja, consumă ghimbir de câteva ori pe zi. Ajută corpul să scape de toxine în mod natural, ceea ce grăbește procesul de vindecare în infecții. Prepară un ceai din pudră de ghimbir (o linguriță) sau din ghimbir proaspăt ras (două lingurițe) la două căni cu apă.

Poți bea ceaiul care va avea efect emolient. În plus, poți face inhalații pentru desfundarea nasului și a sinusurilor. Stai deasupra vasului cu ceai fierbinte, acoperită cu un prosop deasupra capului și inhalează aburul.

Ciuperca Reishi, tratament regal

Ciuperca Reishi nu este doar un puternic supliment alimentar cu efect antioxidant. Adesea denumită „regina ciupercilor”, era atât de scumpă și de rară în trecut, încât era folosită doar de regi și nobilime. Efectele pentru sănătate sunt uriași. Ajută și la susținerea sistemului imunitar și previne infecțiile. În mod tradițional, ciuperca Reishi a fost utilizată pentru a reduce tusea și respirația șuierătoare. Cercetări mai recente demonstrează că poate contribui la creșterea capacității alveolelor pulmonare de a absorbi oxigenul. De asemenea, are proprietăți antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii și antioxidante.

Lemnul dulce

Are acțiune expectorantă, antiinflamatoare și antiinfecțioasă. Este recomandat în alergii și guturai. Este folosit ca adjuvant și în tratamentul pneumoniei sau al tuberculozei. Se face un decoct dintr-o linguriță de rădăcină mărunţită la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi, câte una după fiecare masă principală. Este contraindicat în tulburările colestatice (care inhibă sau suprimă secreţia biliară) ale ficatului, în ciroza, hipocalcemie, în afecţiuni grave renale. Nu trebuie administrat mai mult de patru săptămâni la rând fără recomandarea medicului. Nu este recomandat în timpul sarcinii.

 

Atenție!
Înainte de a folosi plante medicinale sau suplimente alimentare, discută cu medicul curant, mai ales dacă ai afecțiuni cronice sau ești însărcinată.

Adaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru o doză de inspirație!
ContactTermeni și condițiiConfidențialitate și politica de cookie-uri
Copyright 2024 Health Nutrition - Produse BIO, pentru sănătatea ta!. Toate drepturile rezervate.