Ceea ce mănânci, cât de mult te miști, dacă fumezi sau nu, controlul colesterolului și al tensiunii arteriale sunt cinci lucruri care pot avea un impact uriaș asupra inimii tale. Vezi de ce sunt atât de importante și citește câteva sfaturi practice despre cum să ai un stil de viață sănătos pentru o inimă sănătoasă.
Dieta pentru o inimă sănătoasă
O alimentație sănătoasă pentru inimă nu se concentrează pe un singur tip de alimente sau nutrienți, ci mai degrabă pe o dietă variată.Alege o dietă săracă în grăsimi saturate și trans, sare și zahăr. În schimb, consumă din belșug cereale integrale, alimente care conțin fibre, antioxidanți și grăsimi nesaturate.
Cei care au o inimă sănătoasă consumă multe fructe și legume variate. Cercetările arată că o astfel de dietă este legată de un risc mai mic de boli de inimă.
Cerealele integrale conțin o cantitate mare de fibre solubile, vitaminele B, E și grăsimile sănătoase.
Cele mai bune grăsimi care trebuie incluse în dieta ta sunt grăsimile mononesaturate și polinesaturate (Omega 3 și Omega 6). Poți găsi aceste grăsimi sănătoase în avocado, nuci, pește și semințe de floarea-soarelui.
Folosește condimente în loc de sare. Consumul excesiv de sare este nociv pentru inimă. Sodiul din sare poate crește riscul de a dezvolta tensiune arterială crescută, un factor major de risc pentru bolile de inimă.
Consumul unei diete bogate în sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Mai mult de 5 grame de sare (o linguriță rasă) în fiecare zi crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Mișcare pentru o inimă sănătoasă
Activitatea fizică regulată reduce riscul de a avea un atac de cord sau de a dezvolta boli de inimă.
Mișcarea ajută la controlul factorilor de risc comuni ai bolilor de inimă:
- Tensiune arterială crescută,
- Colesterol ridicat;
- Excesul de greutate.
Activitatea fizică regulată poate ajuta și la întărirea oaselor și a mușchilor. Te vei simți mai energic, mai fericit și mai relaxat.
Orice activitate fizică este mai bună decât niciuna.
Începe cu obiective mici și realiste, cum ar fi o plimbare de 10-15 minute, până vei ajunge la cele 30-60 de minute recomandate de activitate fizică de intensitate moderată (cum ar fi mersul pe jos rapid) în majoritatea zilelor săptămânii.
Alege activități care îți plac. Dacă preferi să înoți, să dansezi, să mergi cu bicicleta etc., vei reuși mai ușor să faci mișcare.
Rămâi motivat făcând activitate fizică împreună cu un grup de prieteni sau cu familia. Mai poți să ieși la plimbare cu câinele.
Adulții care stau mai puțin pe scaun pe tot parcursul zilei prezintă un risc mai mic de deces precoce, în special din cauza bolilor de inimă. Dacă ai o muncă de birou, ridică-te la fiecare 50 de minute și fă mișcare timp de 5-10 minute. Poți să te plimbi, să urci și să cobori scări ori poți face câteva mișcări de gimnastică, de exemplu.
Renunță la fumat pentru o inimă sănătoasă
Primul pas către renunțarea la fumat este înțelegerea riscurilor asociate.
Fumatul afectează vasele de sânge care duc la inimă, creier și alte părți ale corpului. Acest lucru crește de patru ori mai mult riscul de deces prin infarct sau accident vascular cerebral. Riscul de moarte subită cardiacă va scădea de trei ori dacă nu vei mai fuma.
Renunțarea la fumat nu este întotdeauna ușoară. Poate dura mai mult timp și cere perseverență. Poți face acest lucru cu o planificare minuțioasă, practică și ajutor.
Pentru a proteja sănătatea familiei și a prietenilor, începe prin a nu mai fuma în interiorul casei, al mașinii și al altor locuri închise.
Când renunți la fumat, riscul de atac de cord și accident vascular cerebral scade aproape imediat.
Controlează nivelul colesterolului
Corpul produce colesterol în mod natural și se găsește și în unele alimente. Colesterolul este esențial pentru funcționarea normală a organismului. Totuși, colesterolul în exces se depune pe pereții vaselor de sânge și poate provoca anumite afecțiuni cardiovasculare.
Există două tipuri principale de colesterol:
- Lipoproteine cu densitate ridicată: HDL sau „colesterol bun”.
- Lipoproteine cu densitate scăzută: LDL sau „colesterol rău”.
„Colesterolul rău” se poate lipi de pereții arterelor, provocând o acumulare de colesterol, cunoscută sub numele de plăci. Această acumulare poate crea blocaje în vasele de sânge și crește riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Consumul de grăsimi saturate și trans poate crește nivelul colesterolului ”rău” din sânge. Grăsimile saturate și trans pot fi găsite în alimente precum produse de tip fast-food, prăjituri, biscuiți, produse de patiserie și alimente prăjite. Evident, acestea ar trebui evitate.
Un pas cheie în controlul colesterolului este aflarea nivelului de colesterol din sânge.
Colesterolul total trebuie să fie mai mic de 200 miligrame pe decilitru (mg / dL). Colesterolul LDL (”Rău”) trebuie să fie sub 100 mg / dL, în timp ce colesterolul HDL (”bun”) trebuie să fie mai mare de 60 mg / dL.
Tensiunea arterială, factor de risc
Tensiunea arterială reprezintă presiunea sângelui pe pereții arterelor, pe măsură ce inima îl pompează.
Tensiunea arterială mare în mod constant este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile de inimă. Pe măsură ce îmbătrânești, crește riscul de a avea tensiune arterială crescută.
Sportul și un aport scăzut de sare ajută la controlul tensiunii arteriale.
Control medical pentru o inimă sănătoasă
Dacă ai peste 45 de ani, ar trebui să te adresezi medicului pentru un control al sănătății inimii.
În timpul unui control al sănătății inimii, medicul va evalua factorii de risc pentru boli de inimă, inclusiv:
- Tensiune arteriala
- Colesterol
- Dietă
- Nivelul de activitate fizică
- Istoric medical și familial.
Cea mai importantă parte a acestui control este colaborarea cu medicul tău pentru a gestiona factorii de risc pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
Dacă medicul tău recomandă să iei medicamente, urmează sfatul lui. În plus, poți folosi suplimente alimentare care vor contribui la menținerea colesterolului și a hipertensiunii în limite normale. Astfel, vei avea o inimă sănătoasă.
Sucul de acai, bun pentru inimă
Sucul de acai 100 % natural are gust dulce și conține acizi grași Omega 3 și Omega 6, care scad valoarea colesterolului. Ca urmare, protejează organismul de probleme cardiovasculare și te ajută să ai o inimă sănătoasă. În plus, are o concentrație foarte mare de antocianină, un antioxidant extrem de puternic, care protejează și el sănătatea inimii. Conține și fitoesteroli și grăsimi monosaturate, care susțin sănătatea sistemului cardiovascular.
Ajută la pierderea kilogramelor, pentru că este format din fibre 40%. Micșorează apetitul și favorizează reducerea grăsimii. Antioxidanții accelerează procesul de digestie. Stimulează arderea grăsimilor și activitatea metabolismului.
Afecțiunile cardiovasculare sunt cauzate și de stres. Substanțele pe care le conțin fructele de passiflora au efect de calmant al stărilor nervoase. Are o acțiune calmantă, blândă și totodată puternică, asupra psihicului. Diminuează stările de neliniște, teamă și angoasă.
Este important de știut că efectul poate apărea imediat, dar și în timp. Unii specialiști susțin că efectele passiflorei apar în majoritatea cazurilor după trei săptămâni de administrare constantă. Pentru a obține rezultate, se fac cure de cel puțin o lună.
Passiflora se găsește în compoziția unor produse la magazinele cu produse naturale care se folosesc conform indicațiilor de pe ambalaj.
Magneziu pentru sănătatea inimii
Magneziul are un efect de stabilizare psihică, ajutând la eliminarea fluctuațiilor emoționale și crescând rezistența la stres. În tandem cu passiflora, ajută la diminuarea intensității și frecvenței stărilor de anxietate, atacurilor de panică, stărilor anxios-depresive etc. Magneziul crește rezistența la efort. Este excelent pentru persoanele intens supuse la solicitări, care trăiesc sau muncesc într-un mediu caracterizat de tensiune psihică. Magneziul are un efect de stabilizare psihică, ajutând la eliminarea fluctuațiilor emoționale și crescând rezistența la stres.
Coenzima Q10 în insuficiență cardiacă
Coenzima Q10 este și ea esențială pentru o inimă sănătoasă. Calmează simptomele insuficienței cardiace congestive. Anumite studii susțin că ar putea ajuta și la reducerea tensiunii arteriale. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că, atunci când este combinată cu alți nutrienți, Coenzima Q10 ar putea ajuta la recuperarea persoanelor care au avut operații de bypass și de valve cardiace.