Atunci când dorești să iei suplimente alimentare, cel mai bine ar fi să-ți întrebi medicul de familie sau nutriționist. În urma unor analize și alte investigații, acesta va decide care sunt cele mai potrivite suplimente alimentare pentru tine. Mai jos poți citi despre cele mai recomandate suplimente alimentare.
Dieta sănătoasă
Este bine și să te asiguri că ai o dietă echilibrată. Alimentele furnizează vitamine în forma cea mai disponibilă biologic, în cantități potrivite și combinate cu alți nutrienți complementari. O alimentație sănătoasă nu ar trebui niciodată înlocuită cu suplimente. Din ce în ce mai des vedem oameni care mănâncă nesănătos, beau și fumează și cred că totul va fi fii bine dacă iau un supliment alimentar.
Vitaminele și suplimentele alimentare nu trebuie folosite ca înlocuitor pentru o dietă echilibrată. În plus, dacă le iei, asigură-te că nu depășești necesarul zilnic.
Totuși, există dovezi științifice care să sugereze că, dacă iei vitamine sau minerale pentru a suplini o deficiență, vei avea rezultate benefice.
Cine are nevoie de suplimente alimentare
Principalele situații și etape ale vieții în care oamenii pot avea nevoie să completeze dieta sunt atunci când alimentele singure nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile de nutrienți ale individului. Câteva exemple includ:
• Femeile care încearcă să conceapă și cele însărcinate (cu o lună înainte de concepție și la trei luni după). S-a demonstrat că acidul folic reduce riscul de defecte ale tubului neural.
• Persoanele care urmează o dietă vegetariană, vegană sau țin post, persoanele în vârstă care nu reușesc din cauza unor probleme de sănătate să țină o dietă echilibrată sau absorb mai puțin din alimente. Ei au nevoie de fier și vitamina B12, deoarece acestea se găsesc aproape exclusiv în produsele de origine animală.
• Persoanele cu alergie sau intoleranță, cum ar fi intoleranța la lactoză au nevoie de calciu.
• Boală autoimună de ex. boala Crohn, fibroza chistică sau boala celiacă - suplimentarea poate fi necesară într-un anumit stadiu pentru a corecta orice deficiențe de nutrienți.
• Persoanele care nu au primit suficientă lumină solară, nu stau suficient în aer liber - vitamina D.
• Urmarea unui tratament cu antibiotice. Probioticele pot fi benefice în restabilirea sănătății intestinului după o rundă de tratament cu antibiotice.
• Persoanele cu dezechilibre hormonale specifice, cum ar fi Sindromul Ovarelor Polichistice.
Cum îți dai seama când ai nevoie de suplimente alimentare
Dacă ești obosită foarte des, te antrenezi intens, ai o dietă cu multe restricții sau ai la dispoziție un număr limitat de alimente, să zicem, atunci când călătorești, ai nevoie de suplimente alimentare.
Atenție!
Unele suplimente alimentare au efecte adverse, cum ar fi toxicitate sau interferență cu absorbția nutrienților atunci când sunt luate în exces. Consultă medicul înainte de a începe un tratament sau de a schimba dozajul obișnuit.
Câteva lucruri cheie de luat în considerare atunci când achiziționezi suplimente alimentare:
• Începe mai întâi cu recomandarea de dozare scăzută și crește după cum este necesar.
• Căută suplimente alimentare fără coloranți, conservanți sau ingrediente inutile.
• Gândește-te la suplimentare ca la o investiție pentru sănătatea ta și alege întotdeauna calitatea. Încercă să nu alegi un produs pentru sigla, prețul sau marketingul acestuia. Fii atentă la ingrediente și la concentrație.
• Asigură-te că mănânci în continuare alimente sănătoase.
Iată care sunt cele mai importante suplimente alimentare pentru o viață sănătoasă:
Una dintre substanțele nutritive cheie de care mulți avem nevoie, dar nu toți consumăm îndeajuns sunt grăsimile Omega 3, care se găsesc în mod natural în peștii grași (de exemplu, somonul sau tonul). Există dovezi solide care arată că acizii grași Omega 3 sunt necesari pentru o inimă și un creier sănătos. Totodată, joacă un rol în reducerea inflamației în tot corpul.
Uleiul de pește este bogat în acizi grași omega 3 care includ acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). Nu le putem produce în corpul nostru, așa că este esențial să le primim prin dietă sau suplimentare. Asigură-te că alegi un supliment cu o concentrație ridicată de EPA și DHA și unul care are certificări de puritate.
Poți alege și comprimatele de ulei de pește îmbogățit cu vitamina E.
Probioticele sunt bacterii „bune” care trăiesc în tractul digestiv și susțin capacitatea organismului nostru de a absorbi substanțele nutritive și de a combate infecțiile.
Există dovezi științifice care arată că sănătatea intestinului nostru afectează în mod direct sistemul nostru imunitar. Luarea unui probiotic zilnic poate fi o modalitate simplă de a-ți menține intestinul sănătos și sistemul imunitar puternic. Dacă faci tratament cu antibiotice, suplimentarea cu probiotice este necesară pentru a proteja intestinul.
Este important să reții că există diferite tipuri de tulpini de probiotice. Anumite tulpini de probiotice sprijină imunitatea, altele digestia și unele chiar ajută la reglarea greutății și a echilibrului hormonilor.
Vitamina D este importantă pentru oase puternice, musculare și sănătatea generală. Vitamina D este un nutrient solubil în grăsimi și este unul dintre cei 24 de micronutrienți esențiali pentru supraviețuirea umană. Datorită ratelor crescânde de deficit de vitamina D și a implicațiilor acestora, suplimentarea este încurajată dacă nivelurile optime nu sunt prezente în organism.
Majoritatea dintre noi probabil primim suficientă vitamina D de la soare în lunile de vară. Ai nevoie doar de aproximativ 15-20 de minute de expunere. Cu toate acestea, în timpul lunilor mai reci, dacă ai tendința de a petrece mult timp în interior, ai putea avea nevoie de un supliment cu vitamina D.
Magneziul este un nutrient important care joacă un rol în sute de reacții enzimatice ale corpului, inclusiv metabolizarea alimentelor, sinteza acizilor grași și a proteinelor și transmiterea impulsurilor nervoase. Magneziul este, de asemenea, minunat de luat seara pentru un somn mai bun și pentru gestionarea nivelurilor de stres.
Zincul este esențial pentru ca sistemul imunitar să funcționeze corect, iar deficiența acestuia poate provoca anticorpi redus sau slab și imunitate scăzută. Zincul este important pentru creșterea celulelor T și îmbunătățirea funcțiilor de protecție ale membranelor celulare. Un studiu publicat în 2002 în Jurnalul European de Nutriție Clinică a indicat în mod clar că acest oligoelement are un impact amplu asupra mediatorilor cheie ai imunității, cum ar fi enzimele, peptidele timice și citokinele. Persoanele care au deficit de zinc sunt mai predispuse la infecții, la răceala și la gripă. Copiii mici și persoanele în vârstă, care au de obicei imunitate scăzută, trebuie să acorde o atenție deosebită consumului de alimente bogate în zinc sau să ia suplimente alimentare.
Este numită și acid ascorbic. Se găsește în mod natural în fructe și legume, în special citrice, ardei și roșii. Este un antioxidant puternic, important pentru un sistem imunitar sănătos și pentru prevenirea stărilor inflamatorii. Studiile găsesc o incidență mai mică a pneumoniei în rândul persoanelor care iau vitamina C. Cercetătorii belgieni au ajuns la concluzia că vitamina C poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la reducerea reacției inflamatorii periculoase care pot provoca simptome severe în cazul îmbolnăvirii de Covid-19.
Toată vitamina D din lume nu va proteja oasele decât dacă ai un aport suficient de calciu. În teorie, dieta poate fi suficientă. Totuși, mulți dintre noi nu consumăm suficiente produse lactate și alte alimente bogate în calciu. Dacă dieta ta nu este satisfăcătoare, este bine să iei suplimente alimentare cu calciu. Este recomandat, de obicei, femeilor cu risc de a dezvolta osteoporoză. Bărbații trebuie să fie atenți, însă. Unele studii arată că supradozele de calciu pot crește riscul de a face cancer la prostată și de a dezvolta afecțiuni ale inimii.