Comandă telefonic 0734 939 393 Contul meuDespre noiContact
MeniuCăutare
Sănătate

Totul despre alergii

Luna mai este luna florilor, dar și a alergiilor. Află totul despre alergii și despre cum le poți preveni și trata prin metode naturale

Alergiile sunt frecvente și nu pun viața în pericol pentru majoritatea oamenilor. Persoanele care sunt expuse riscului de șoc anafilactic trebuie să învețe cum să-și gestioneze alergiile și ce să facă într-o situație de urgență.

Cum apar alergiile


Sarcina sistemului imunitar este de a te menține sănătos luptând cu agenții patogeni nocivi. Face acest lucru atacând orice crede că ar putea pune corpul în pericol. Uneori, este pus în gardă de substanțe care nu sunt dăunătoare și atunci apar alergiile. O alergie este un răspuns al sistemului imunitar la o substanță străină care nu este, de obicei, dăunătoare organismului. Aceste substanțe se numesc alergeni.

 

Simptomele alergiilor


Alergiile alimentare pot declanșa inflamații, urticarie, greață, oboseală și multe altele.
Simptomele alergiilor respiratorii pot să le imite pe cele ale unei răceli. Acestea includ congestie nazală, strănut și ochii umflați. Simptome mai severe includ tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație.
Alergiile severe pot provoca șoc anafilactic. Aceasta este o urgență medicală care pune viața în pericol. Printre manifestări, se numără dificultăți de respirație grave, senzație de amețeală și pierderea cunoștinței.

 

 

 

Cum faci diferența dintre răceală și alergie


Curgerea nasului, strănutul și tusea sunt simptome frecvente ale alergiilor, dar și ale guturaiului sau ale unei infecții sinusale.
Cu toate acestea, semne și simptome suplimentare ale afecțiunilor te pot ajuta să faci distincția. De exemplu, alergiile pot provoca erupții pe piele și mâncărime la ochi. Guturaiul poate avea ca simptome și dureri musculare sau la febră. O infecție sinusală produce de obicei mucus gros și gălbui.
Alergiile pot afecta sistemul imunitar pentru perioade prelungite de timp. Când sistemul imunitar este compromis, ai un risc crescut de a contracta virusuri. Așa că alergiile, răcelile și gripa pot apărea și împreună.

 

 

Tipurile obișnuite de alergeni includ:

 

• Produse animale: părul sau mătreața animalelor de companie, deșeurile de acarieni și ale altor insecte;
• Medicamentele cu penicilină sunt declanșatoare frecvente de reacții alergice;
• Anumite alimente (ex. grâu, nuci, lapte, crustacee și ouă);
• Înțepături de insecte. Acestea includ albine, viespi și țânțari;
• Sporii din mucegai din aer pot declanșa o reacție alergică;
• Polenul plantelor;
• Alți alergeni. Latexul, des întâlnit în mănușile și prezervativele din latex, și metalele precum nichelul sunt, de asemenea, alergeni obișnuiți.

Cum să folosești remedii naturale pentru alergii


Multe remedii și suplimente naturale pot trata sau chiar preveni alergiile. Discută despre acestea cu medicul tău înainte de a le încerca. Unele tratamente naturale pot conține, de fapt, alți alergeni și îți pot agrava simptomele.
De exemplu, unele ceaiuri folosesc flori și plante care pot declanșa alergia la polen la persoanele sensibile. Același lucru este valabil și pentru uleiurile esențiale.

 

Prevenirea simptomelor


Nu există nicio modalitate de a preveni alergiile, dar există modalități de a preveni apariția simptomelor. Cel mai bun mod de a preveni simptomele alergice este de a evita alergenii care le declanșează.
Evitarea este cel mai eficient mod de a preveni simptomele alergiilor alimentare. Pentru a reuși să eviți alergenii alimentari, citește cu atenție etichetele alimentelor și pune întrebări amănunțite dacă iei masa la restaurant.
Prevenirea alergiilor sezoniere, de contact și a altor alergii se reduce la cunoașterea locului în care se află alergenii și cum să îi eviți. Dacă ești alergic la praf, de exemplu, poți reduce simptomele prin instalarea filtrelor de aer adecvate în casă sau la birou, prin curățarea profesională a aerisirilor și prin eliminarea prafului în mod regulat. Dacă ești alergic la animale de casă, nu le ține în interiorul locuinței și nu merge în vizită la prieteni care au animale de casă.
Dacă ai avut o reacție alergică la un antibiotic, informează medicul. Cel mai probabil îți va prescrie un antibiotic alternativ, dacă vei mai avea nevoie.
Totuși, unii alergeni sunt greu de evitat. În acest caz, poți stabili un tratament împreună cu medicul tău și poți apela și la remedii naturale.

 

Remedii casnice pentru alergii


Irigarea nazală salină
Irigarea nazală salină a avut efecte benefice atât pentru copii, cât și pentru adulți cu rinită alergică, care este adesea denumită febra fânului. Amestecă un sfert de linguriță (poate fi și o cantitate mai mare de până la o linguriță) de sare de mare sau grunjoasă la o cană cu apă caldă. Prepară câte o soluție proaspătă pentru fiecare utilizare. Poți să o pui în nas cu ajutorul unei pipete sau să o inspiri pe una dintre nări în timp ce o ții pe cealaltă acoperită. Apoi, suflă nasul.


Folosește filtre Hepa
Poți reduce iritanții din aer (polenul, praful și mătreața animalor de companie) din casa ta. Folosește filtre de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA). Poți folosi și aspirator cu filtru Hepa, pentru ca, în momentul curățeniei, alergenii să nu fie eliberați din nou în aer.


Bromelaina
Bromelaina este o enzimă care se găsește în papaya și ananas. Fitoterapeuții consideră că bromelina este eficientă în îmbunătățirea respirației prin reducerea inflamației căilor respiratorii. Poți consuma aceste fructe pentru a te simți mai bine.


Miere
Deși nu există dovezi științifice care să o demonstreze, o teorie populară sugerează consumul de miere produsă local pentru tratarea alergiei. Conform teoriei, îți vei reduce reacția alergică în timp la polenul pe care albinele îl colectează în zona ta pentru a face miere. Mierea trebuie consumată în doze foarte mici, apoi doza mărită treptat, dar nu mai mult de trei-patru lingurițe pe zi.
Aparate de aer condiționat și dezumidificatoare
Prin îndepărtarea umezelii din aer, aparatele de aer condiționat și dezumidificatoarele pot limita creșterea mucegaiului și a sporilor care pot provoca alergiile.


Urzica
Urzica este un antihistaminic natural care ajută la tratamentul alergiilor. Cel mai bine este să faci o cură de urzici proaspete primăvara. Se poate folosi ca atare în mâncăruri sau ciorbe, dar cel mai bine este să o mănânci crudă. O poți prepara în așa fel încât să nu înțepe. Se spală bine, după care se toacă mărunt. O amesteci cu puțin ulei de măsline și lămâie și o poți mânca cu pâine. Dacă a trecut sezonul când poți găsi urzici proaspete, poți face infuzie dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi.

Quercetina
Quercetina stabilizează eliberarea de histamine și ajută la controlul simptomelor alergice. Se găsește în mod natural în broccoli, conopidă, ceai verde și citrice. Adaugă-le zilnic în meniul tău.


Vitamina C
Practicanții tratamentelor naturale sugerează că administrarea zilnică a 2.000 miligrame de vitamina C reduce nivelul histaminei.


Uleiuri esențiale
Un studiu din 1998 a arătat că tratamentul cu ulei de mentă a avut suficiente efecte antiinflamatorii care au redus simptomele astmului bronșic și ale rinitei alergice. Uleiurile esențiale pot fi difuzate în aer, dar trebuie diluate într-un ulei purtător dacă sunt aplicate local. Pe baza rezultatelor unui studiu din 2016, uleiul de tămâie poate ajuta împotriva rinitei alergice perene. Poți să-l diluezi într-un ulei purtător. Masează cu el zona din spatele urechilor sau să utilizează-l în difuzorul de aromoterapie. Tămâia poate fi luată pe cale internă. Există suplimente alimentare care o conțin.


Aloe vera
Aloe vera este cunoscută pentru multitudinea de efecte benefice asupra organismului. Are efect detoxifiant și poate ameliora simptomele în alergii. Poți consuma suc de aloe vera produs în casă. Se prepară după cum urmează: se iau două frunze mari, proaspete. Se decojește partea dură a frunzei până se ajunge la miezul gelatinos. Acesta se pune în blender și se adaugă limonadă, suc de portocale sau de grepfrut. Se consumă astfel una-două linguri de gel de aloe (pentru adulți) sau o linguriță (pentru copii) de trei ori pe zi. Mai poate fi procurat și din comerț, cu mențiunea să fii atentă să fie 100 % pur.

Adaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru o doză de inspirație!
ContactTermeni și condițiiConfidențialitate și politica de cookie-uri
Copyright 2024 Health Nutrition - Produse BIO, pentru sănătatea ta!. Toate drepturile rezervate.