Comandă telefonic 0734 939 393 Contul meuDespre noiContact
MeniuCăutare
Sănătate

Detoxifierea de primăvară

Totul pare posibil primăvara. Este sezonul speranței, al vieții proaspete și al începuturilor noi. Este, de asemenea, momentul perfect pentru detoxifierea de primăvară.

În lunile de iarnă, este posibil ca unii dintre noi să fi consumat excesiv alimente procesate și dulciuri. Poate că am fost mai sedentari sau am fost încercați de diverse viroze. De aceea, este momentul pentru detoxifierea de primăvară.

Cuprins:

De ce să facem detoxifierea de primăvară?
Beneficiile detoxifierii
Cum să faci detoxifierea de primăvară
Plante care te ajută în detoxifierea de primăvară
Detoxifiere mentală
Efecte secundare ale detoxifierii de primăvară și cum le depășești
Putem exagera cu detoxifierea?

Detoxifierea nu este un lucru pe care să-l faci o singură dată și să aibă efect rapid și permanent. Pentru a-ți menține o sănătate bună, trebuie să ai continuu o dietă sănătoasă și să faci exerciții fizice. De asemenea, ar trebui să faci o analiză a întregului stil de viață, a mediului înconjurător, a casei - și, da, și a minții și a emoțiilor. Una dintre cele mai mari amenințări din viața noastră (una care ne îmbolnăvește mai mult decât orice) este stresul.

De ce să facem detoxifierea de primăvară?

Unii critici spun că, pur și simplu, nu este necesară detoxifierea de primăvară, că organismul nostru este conceput pentru a se dezintoxica de la sine, în mod natural. Deși acest lucru este adevărat într-o lume ideală, din păcate, în viața reală lucrurile stau altfel. Lumea noastră modernă este plină de toxine. Suntem asaltați în mod regulat de poluarea din aer, din casele noastre, din alimentele pe care le consumăm și chiar din hainele pe care le purtăm.

 

Beneficiile detoxifierii

Lista beneficiilor detoxifierii de primăvară este lungă. În funcție de nivelul anterior de toxicitate, ai putea fi surprins să descoperi că o serie întreagă de probleme de sănătate dispar pur și simplu.
• Balonarea, greața și indigestia ar putea dispărea pe măsură ce ficatul revine la o funcționare optimă.
• Constipația, gazele și crampele ar putea deveni de domeniul trecutului.
• Răceala și gripa frecvente, oboseala, celulita, petele și ochii încercănați pot dispărea pe măsură ce sistemul limfatic se îmbunătățește.
• Sinusurile înfundate, congestia nazală pot dispărea atunci când plămânii funcționează bine.
• Problemele urinare vor fi uitate pe măsură ce rinichii încep să funcționeze mai bine.
Majoritatea persoanelor care detoxifică experimentează o creștere semnificativă a energiei. Adesea, tenul este mai curat și ochii sunt sclipitori. Concentrația și starea de spirit sunt îmbunătățite atunci când scapi de toxinele care ar fi putut afecta funcția creierului și memoria.

 

Cum să faci detoxifierea de primăvară

Detoxifierea este de fapt destul de simplă: este un proces natural, pre-programat, pe care corpul tău îl conduce singur. Totuși, depinde de dietă, de exercițiile fizice pe care le faci și de voința cu care te poți ține de un program.
Poți include și diferite tipuri terapii, cum sunt masajul și hidroterapia. Acestea promovează circulația și ajută țesuturile corpului să elibereze toxine. În plus, efectul său profund relaxant ajută corpul să se vindece mai eficient. Este de ajutor și drenajul limfatic și anumite uleiuri esențiale.
Dacă ai probleme cronice de sănătate, ar trebui să faci detoxifierea de primăvară sub supravegherea și cu aprobarea medicului curant. Unele forme de detoxifiere pot fi periculoase dacă ești diabetic sau ar putea fi inadecvate dacă suferi de hipertensiune arterială sau de artrită.

 

Dietă de detoxifiere

Există multe, multe modalități diferite de detoxifiere, dar există câteva elemente principale:

  • Elimină din dietă următoarele: alcoolul; cofeina (ceai negru, cafea, etc.); produsele lactate; grâul; carnea roșie (inclusiv mezelurile); alimentele procesate, junk- și fast-food, zahărul. Nu te panica: surprinzător, vor mai fi destule alimente sănătoase pe care să le consumi.
  • Consumă multe fructe și legume proaspete. Prepară supe, salate, tocănițe de primăvară și cartofi copți. Consumă sucuri proaspete din fructe și legume, în special sfeclă roșie, broccoli și țelină. Sunt ideale pentru detoxifiere. Alege produse organice, dacă poți (pentru a elimina pesticidele și alte substanțe chimice). Folosește doar o cantitate limitată de sare de mare neiodată. Condimentele naturale sunt indicate, dar evită amestecurile de condimente comerciale, care pot conține sare și aditivi.
  • Mănâncă pește de apă adâncă la grătar, ouă, pui ecologic, leguminoase, nuci și semințe de floarea-soarelui.

 

Obiceiuri bune care ajută detoxifierea de primăvară

•Fă sport regulat. Mersul pe jos și înotul ajută sistemul limfatic. Săriturile pe o trambulină mică de apartament, disponibilă în majoritatea magazinelor de articole sportive, sunt excelente pentru stimularea sistemului limfatic.
• Dacă nu există contraindicații, includeți sauna în programul de detoxifiere pentru a ajuta procesul.
• Fii blând cu tine. Învață să-ți asculți corpul și nevoile acestuia. Dacă organismul tău ”strigă” pentru odihnă, lasă-l să se odihnească. Cu toate acestea, dacă ”țipă” după o felie de tort de ciocolată, rezistă. Mai bine consumi un fruct sau ceai cu puțină miere.
• Preferă alternative naturale netoxice pentru produsele de curățare pe care le folosești.
• Căută produse cosmetice naturale, non-petroliere, non-chimice, produse de îngrijire a pielii și de îngrijire a părului.

Ghimbirul în detoxifierea de primăvară

Originar din Asia de Sud-Est, ghimbirul este comun în alimentație și medicamente din întreaga lume. Rădăcina de ghimbir este bogată în substanțe chimice naturale care te ajută să rămâi sănătatos și promovează starea de bine. Unii specialiști recomandă ghimbirul pentru detoxifiere. Deoarece această rădăcină poate lupta împotriva germenilor, bolilor, inflamației și radicalilor liberi, introducerea lui în alimentație poate sprijini sănătatea generală.


Alte beneficii ale ghimbirului
Are efect antiinflamator și antioxidant. Antioxidanții luptă împotriva speciilor reactive de oxigen, care provoacă stres oxidativ și afectează celulele. Este indicat ca adjuvant în afecțiuni cardiologice, boli neurodegenerative, cum ar fi Parkinson, Alzheimer și Huntington, cancer sau simptome ale îmbătrânirii. Mai este recomandat pentru a stimula digestia și a combate greața. În plus, echilibrează glicemia și poate scădea nivelul colesterolului din sânge. Efectele secundare ale ghimbirului sunt rare, dar pot include următoarele, dacă este consumat în exces: arsuri stomacale sau esofagiene, flatuleță, dureri de stomac.


Contraindicații și precauții
Nu consuma mai mult de 4 grame de ghimbir într-o anumită zi. Persoanele cu afecțiuni cardiace, diabet și calculi biliari ar trebui să discute în special cu medicul lor înainte de a lua suplimente alimentare cu ghimbir. De asemenea, ar trebui să discuți cu medicul despre siguranța administrării ghimbirului dacă ești gravidă, alăptezi sau urmează să treci printr-o operație.

 

Turmericul în detoxifierea de primăvară

Turmericul este utilizat în mod tradițional în medicina ayurvedică și chineză pentru a ajuta digestia și a stimula funcțiile hepatice. Curcumina, ingredientul activ al turmericului, ajută la creșterea funcției hepatice și, în special, a producției de bilă, care asigură o funcție de curățare prin accelerarea eliminării toxinelor și a altor deșeuri care se acumulează în corpul nostru.

Ajută și la eliminarea metalelor grele din corp. Biologii de la Universitatea din Mexic au demonstrat că turmericul joacă un rol protector împotriva metalelor grele prin reducerea hepatotoxicității induse de arsenic, cadmiu, crom, cupru, plumb și mercur.

 

Acest efect preventiv al curcuminei a fost atribuit proprietăților sale de chelare, adică a capacității sale de a captura metale grele și de a le elimina din corpul nostru.

Detoxifiere mentală

Și mintea noastră poate fi intoxicată. Stresul cronic al vieții de zi cu zi poate duce la anxietate și depresie sau manifestări somatice, cum ar fi palpitații sau ulcer gastric.

Fă acești pași simpli pentru a-ți detoxifia mintea:


• Scapă de dezordine. O casă sau un birou aglomerat poate crea anxietate. În plus, dezordinea atrage praful, care poate declanșa alergii. Profită de curățenia de primăvară și scapă de tot ce e inutil în casa și în biroul tău.
• Practică atenția. De câteva ori pe zi, oprește-te și devino complet conștient de corpul și de mintea ta. Întreabă-te cum te simți și ce gândești. Oferă-ți 10 minute de calm și relaxare în fiecare zi.
• Începe să-ți exprimi sentimentele - sincer și calm. Dacă ești mereu „drăguț”, poate fi timpul să înveți să exprimi ceea ce simți și gândești, fără a jigni. Dacă furia este o problemă, ar putea fi util să cauți consiliere pentru a învăța comunicarea asertivă a motivelor de nemulțumire.

 

Efecte secundare ale detoxifierii de primăvară și cum le depășești

Detoxifierea nu este întotdeauna ușoară. Pe măsură ce corpul tău elimină toxinele, pot apărea câteva efecte secundare. În fața acestora, s-ar putea să-ți pierzi motivația și să crezi că ești pe un drum greșit. Iată câteva indicii despre depășirea celor mai frecvente efecte secundare și obstacole:


Dureri de cap: Sunt foarte frecvente atunci când renunți la cofeină. Bea multă apă, odihnește-te și masează tâmplele cu câteva picături de ulei de lavandă. Amintește-ți că acesta este un semn că organismul se recuperează și disconfortul nu va dura de obicei mai mult de câteva zile.


Constipație: Dacă ești constipat, amestecă în mâncare o mână de semințe de in care au fost înmuiate în apă timp de câteva ore.


Limbă încărcată: Răzuiește-o cu o linguriță sau cu o răzuitoare specială pentru limbă. Clătește-ți gura cu suc de lămâie și apă de câteva ori pe zi.


Pete, erupții cutanate, coșuri: Sunt un semn că toxinele sunt eliminate. Păstrează pielea curată și tamponează zona afectată cu loțiune de galbenele.


Oboseala: Asigură-te că mănânci suficient. Detoxifierea nu ar trebui să implice senzația de foame. De asemenea, corpul tău ar putea să ceară odihnă, așa că încearcă să îi oferi ceea ce are nevoie. Corpul tău face cea mai mare parte a lucrărilor de reparații în timp ce dormi.


Mirosul și respirația urâtă a corpului: Periază pielea în mod regulat și adăugă uleiuri esențiale (câteva picături de rozmarin sau grapefruit) în apa din cadă când faci baie. Mestecă pătrunjel pentru respirație urât mirositoare.

 

Putem exagera cu detoxifierea de primăvară?

În cea mai mare parte, detoxifierea regulată este incredibil de utilă, dar dacă începe să-ți conducă viața sau să devină o obsesie, ai mers prea departe.


Dezintoxicarea sau postul draconic pe termen lung poate, de asemenea, să lase corpul sărăcit de vitamine și minerale vitale. Și, în unele cazuri, evitarea unui număr mare de alimente pe o perioadă lungă de timp poate contribui, de fapt, la dezvoltarea unor intoleranțelor alimentare.

Adaugă comentariul tău
Înscrie-te gratuit la newsletter-ul nostru lunar
pentru o doză de inspirație!
ContactTermeni și condițiiConfidențialitate și politica de cookie-uri
Copyright 2024 Health Nutrition - Produse BIO, pentru sănătatea ta!. Toate drepturile rezervate.